Yangın Eğitimi

Yangın eğitimi; aniden oluşan afet durumlarında yangın ile mücadele etmeyi öğrenebilmek, ortamda güvenliği sağlamak ve yangın söndürme adına bulunan gereçlerin nasıl kullanılabileceğini öğrenmek gibi doğru davranış biçimlerinin öğretildiği teorik ve uygulamalı bilgileri içerir. Birçok yangın vakasında bilgisizlik ve yanlış müdahale yöntemleri can ve mal kayıplarına yol açmaktadır. Yangın her an her zaman karşımıza çıkabilecek bir afet şeklidir. Bu nedenle işletmelerin personelleri için yangın eğitimi aldırmaları önemlidir.

Olası yangın durumunda müdahale yöntemleri neler olmalı? Öncelikler nasıl belirlenmeli? Kalabalık alanlarda oluşan yangınlarda ilk adım ne olmalı? Bu gibi soruların yanıtları öğrenilerek tam güvenlik sağlanabilir.

Yangın gibi tehlikeli bir afet durumunda sonuçları en aza indirmek için Ekşioğlu iş sağlığı ve güvenliği firma bünyesine ait olan yangın eğitmenci sertifikasına sahip kişilerce verilen Sertifikalı yangın eğitimlerine katılabilirsiniz.

Uygulamalı Yangın Eğitimi

Uygulamalı yangın eğitimlerinde belirli tatbikatlar gerçekleştirilir. Profesyonellerden oluşan eğitmen ekibimiz kontrolünde, metal tava içinde oluşturulan ateşe yangın tüpleri ile müdahale edilmektedir. Bu uygulamalı eğitim sonrasında yangın söndürme eğitimi alan ve sınavda yüksek puan alan kişilere yangın sertifikası düzenlenir. Ardından bu kişiler, iş yerlerinde yangın ekiplerinde görevlendirilir.

Yangın Eğitimi / Hedef

Eğitimin personele kazandırdıkları, başlangıç yangınına ya da yayılmış olan bir yangına, doğru malzeme ile doğru şekilde müdahale etmeyi, söndürmeyi ya da yangının yayılmasını engellemeyi öğretmektir. Yangın eğitimi alarak büyük bir bilinç elde edebilir ve bulunduğunuz ortamda güvenlik sağlayabilirsiniz.

Yangın Eğitimi / İçerik

  • Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Sivil Savunma Koleji, Temel Yangın Eğitimi
  • Yangının Tanımı
  • Yangın Çeşitleri
  • Söndürme Teknikleri
  • Yangın Anında Yapılanlar
  • Söndürme Anına Yapılanlar
  • Yangının Nedenleri
  • Yangının Aşamaları
  • Yangının Yarattığı Tehlikeler
  • Yangın Güvenlik Önlemleri
  • Yangın Kapınızı Çalarsa
  • Orman Yangınları
  • Yangın Tüpleri ve Uygulaması

Eğitim 3 Saat teorik, 1 saat pratik olmak üzere toplam 4 saattir.

Yangın Eğitiminin Amacı Nedir?

Eğitim, katılımcılara başlangıç aşamasındaki ya da ilerlemiş bir yangınla karşı karşıya kaldıklarında nasıl müdahale edeceklerini öğretmek ve kişilerin tahliyesini güvenle sağlamak amacıyla verilmektedir. Yangın ve yanma hakkında detaylı bilgi verilip yangın bilincinin oluşturulması hedeflenmektedir. Katılımcılar, yangın türleri ile ilgili detaylı bilgilere sahip olduktan sonra yangın türlerine uygun söndürme maddeleri ve teknikleri öğretilecektir. Ek olarak katılımcılar, yangın alanındaki olası tehlikeler hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Yangın Tatbikatı Nedir?

Yangın tatbikatlarının temel amacı iş yerindeki tüm personelin, olası bir yangın ve afet durumunda meydana gelebilecek tehlikeler, can ve mal kaybı hakkında bilgi ve yeteneklerinin pratiğe dökülmesini sağlamaktır. Çalışanlar, tahliye konusunda becerilerini geliştirmeli, alışkanlık kazanmalı ve doğru tahliye yollarını ve biçimlerini öğrenmelidir.

Yangın Eğitimi Sertifikası Ne İşe Yarar?

İlgili sertifika, sertifikayı alan adayların, çalıştıkları kurumlarda temel yangın bilgilerine hakim olduğunu ve güvenle müdahale edebileceklerini kanıtlar niteliktedir. Bu sertifikaya sahpip kişiler; yangın esnasında müdahale planı uygulayabilir, yangın önleme, söndürme ve yangından etkilenebilecek kişileri kurtarma tekniklerini ilgili çalışanlara güvenle öğretebilecek nitelikte olacaktır.

Yangın Eğitimi Sertifikasını Kimler Alabilir?

İlgili sertifikayı, kurtarma görevlerinde yer almak ve eğitimci olmak isteyen, yeni bir meslek dalı seçmek isteyen ve en az ön lisans mezunu olan ya da özel yahut kamu kuruluşlarında görev yapmakta olan İş Sağlığı Güvenliği uzmanları alabilmektedir. Eğitim alan kişi, 1. seviye yangın eğitmenliği eğitimini başarı ile tamamladıktan sonra 2. seviye yangın eğitmenliği üzerine eğitim almaya hak kazanacaktır.

İlgili Kanunlar

1- 19-12-2007 Tarihli 2007 / 12937 Sayılı Binaların Yangından Korunması

Hakkında Yönetmelik

2- 7126 Sayılı Sivil Savunma Kanunu,

Eğitim Yöntemi

Eğitim iki aşamalı gerçekleşir. Eğitimin etkinliği ve değerlendirilmesi, eğitim öncesi ve sonrasında yapılacak sınavlarla ve anketlerle sağlanacaktır. Eğitimler interaktif eğitim teknikleri kullanılarak, televizyon, projektör, slayt gibi eğitim materyalleri ile destekli olmakla beraber yapılan tatbikatlar ile de insan odaklıdır.

Yangın Eğitimi / Eğitmen Kadrosu

Eğitimler; KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ YANGIN EĞİTİCİ EĞİTMENİ TARAFINDAN Sertifikalı, Erkan EKŞİOĞLU tarafından verilecektir.

Yangın Eğitimi Sonunda Verilen Belge

Eğitim sonunda başarılı bulunan katılımcılara, “Temel Yangın Eğitimi’’ sertifikası verilecektir.

Eğitim yeri: Eğitim alan kurumun eğitim salonu ve tatbikat için belirlenecek uygun bir alan seçilmiştir. İlgili eğitim konusunda bilgi almak ve sertifikalı yangın eğitmeni olabilmek adına gerekli detayları öğrenmek için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yangın Eğitimi Videomuzu İzleyin

Eğitimler Hakkında Bilgi Talep Edin