Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu nedir? – hangi durumlarda gerekir?
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu; firmaların faaliyet alanına göre inşaat, maden, yapı işleri ve kazı işleri gibi çok tehlikeli sınıfta yer alan ya da tehlikeli sınıf için çalışan personelin yaptığı işin sağlık açısından elverişli bulunup bulunmadığının bilinmesi için yapılan tetkiklerin sonucunda personelin çalıştırılabiliyor olduğunu niteleyen belgedir.
Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak kadın ve erkek işçilerin işe girişlerinde, işin niteliğine ve şartlarına göre bedence bu işlere elverişli ve dayanıklı olduklarının, fiziksel muayeneye ve gerektiğinde laboratuvar bulgularına dayanılarak hazırlanan bir hekim raporu ile belirlenmesi zorunludur. İşin devamı süresince de bu işlerde çalıştırılmalarında bir sakınca olmadığı durumlarda işçiler için en az yılda bir defa hekim raporu alınması gereklidir. Bu nedenle Sağlık raporu alınmamış herhangi bir işçinin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır.
Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu Nereden Alınır?
Ağır ve tehlikeli işler raporunun nereden ve nasıl alınacağı pek çok personelin merak ettiği sorular genelde sık sık araştırılır. Söz konusu rapor; iş yeri hekimi, iş yeri ortak sağlık birimi, işçi sağlığı dispanserleri, SSK, sağlık ocakları ile hükümet ve belediye hekimleri tarafından alınabilmektedir. Ek olarak, Ekşioğlu OSGB ile görüşerek bu rapor için gerekli tüm detayları öğrenebilirsiniz. Uzman ekip, sizlere en doğru yönlendirmeyi sağlayacaktır.
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu ne kadar geçerlidir?
Bu rapor, 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını doldurmamış olan genç işçiler (Gİ) için en az 6 ayda bir, diğerleri için ise en az senede bir yenilenmelidir.
Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporunda Hangi Tetkikler Yapılır?
Sağlık kurulundaki branşlar:
- Psikiyatri Muayenesi
• Ortapedi ve Travmatoloji Muayenesi
• Göz Hastalıkları Muayenesi
• İç Hastalıkları Muayenesi
• Kulak Burun Boğaz Muayenesi
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışma raporu istenilen tahlil ve testler:
- Odyometri
• SFT
• EKG
• Akciğer Grafisi
• Hemogram
• Glukoz Açlık
• Kreatinin
• SGOT
• Kan Grubu
• TİT
Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporunun Özellikleri Nelerdir?
İş başvurularında izlenmesi gereken bazı standartlar ve prosedürler bulunmaktadır. Başvuru süreçlerinde istenen belgelerden biri olan bu söz konusu rapor; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği gereğince iş yerlerinin, yasal bir biçimde çalıştırdıkları her işçi için düzenli olarak yılda en az 1 kere alınmalıdır. Söz konusu raporun özellikleri şöyledir:
- Bu rapor, çalışanların kendileri ve çevrelerindeki kişiler için herhangi bir tehdit oluşturmadığını ve görevlerini düzgün bir şekilde yerine getirebileceklerini belirtir,
- Ölümcül ve ciddi yaralanmalara neden olabilecek tehlikelerin ana hatları belirtilir,
- İlgili raporun getirilerine uyum sağlamayan iş yerlerine uygulanacak yaptırımlar net bir şekilde belirtilir,
- Normalde güncel bir sağlık raporu ile önüne geçilebilecek bir vukuatın yaşanması durumunda işveren, çalışanlarına kayıp ücretlerini ödemelidir ve çalışanların sağlık giderlerini karşılamalıdır.
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu (Sık Sorulan Sorular)
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu kimlere verilir?
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu hangi durumlar verilir?
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir sağlık raporu geçerlilik süresi ne kadardır?
Ağır işlerde çalışabilir raporu fiyatı ne kadardır?
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışma raporu ve Ekşioğlu OSGB hizmet detaylarını öğrenmek için İletişim sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Sağlık Hizmetleri
Sağlık Hizmetleri Hakkında Bilgi Talep Edin