- 30 Aralık 2021
- Yayınlayan: eoyonetim
- Kategori: Blog
İş güvenliği uzmanı olarak sektörde çalışabilmek isteyen kişilerin katılması gereken eğitimler ve sınıflandırmalar bulunmaktadır. B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen bireyler, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlık Belgesine sahip olmalı ve ayın zamanda 3 yıl mesleki tecrübe kazanmış olmalıdır. Bu deneyimlerin ardından çeşitli eğitimlere katılarak B sınıfı uzmanlığına dahil olabilmek mümkündür. Ekşioğlu OSGB firması olarak profesyonel ekibimiz eğitim süreçleri ile özenle ilgilenir. Eğitim konuları ve diğer tüm detaylar için tıklayınız.
B sınıfı iş güvenliği uzmanı görevleri nelerdir?
- İş yerinde hayati tehlike oluşturabilecek bir durum meydana geldiği takdirde iş yeri faaliyetlerini durdurmak,
- Gerçekleşen iş kazalarının sebeplerine yönelik analiz yapmak ve tekrarlanmaması için önlemler alınmasını sağlamak,
- Güvenlik önlemleri alınmadığı takdirde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bilgilendirmede bulunmak,
- Güvenli ve sağlıklı çalışma ortamı tesis edilmesini sağlamak,
- İş yeri hekimi ile birlikte yıllık rapor hazırlamak,
- İlgili mevzuatta meydana gelen değişiklikleri takip etmek
B sınıfı iş güvenliği uzmanı hangi tehlike sınıfında görev alabilir?
İlk defa iş güvenliği uzmanlığı yapacak kişilerin C sınıfından başlayarak az tehlikeli sınıftaki işyerlerine bakması ve mesleki yeterliliklere sahip oldukça sınıf yükseltmesi mümkündür. Bunun için çeşitli sınavlara tabii tutulmaktadır. Kanun ve yönetmeliklerde belirtilen sınırlara göre A sınıf iş güvenliği uzmanları çok tehlikeli sınıftaki işletmelere bakabilmektedirler. B sınıfı iş güvenliği uzmanları ise tehlikeli sınıftaki işletmelerden sorumludur. Buradan b sınıfı iş güvenliği uzmanı hangi tehlike sınıflarına bakabilir? Sorusuna yanıt bulabilirsiniz.
Ekşioğlu OSGB B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Eğitim Detayları
Eğitim süresi 6 saat /gündür. Bir ders saati 45 dakika ders ve 15 dakika dinlenmeden ibarettir. Örgün eğitim saat 21:00’den sonra yapılamaz. Her dersin başında eğiticinin kendisini tanıtması ve dersin akışını bildirmesi, ders sonunda dersi özetleyerek soru sorulmasına fırsat vermesi gereklidir. B sınıfı iş güvenliği uzmanlık eğitimi program süresince uzaktan ve örgün eğitim sırasında derslerin günün teknolojilerine uygun hazırlanmış yazılı / görsel eğitim materyalleri ile zenginleştirilmesi gereklidir. Derslerde örgün eğitimin zorunlu olduğu saatler belirlenmiştir.