- 1 Temmuz 2021
- Yayınlayan: eoyonetim
- Kategori: Blog
Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi, sonucunda sertifika sahibi olabileceğiniz ve iş ortamı içerisinde yapılması- yapılmaması gerekenleri öğreten bir eğitimdir. Personellere genel iş sağlığı kurallarını ve kaza risklerini gösteren, alınacak tedbirler hakkında bilinçlendiren, daha güvenli bir iş ortamında çalışılması hedefleyen bir sisteme sahiptir. Temel İş güvenliği eğitimi yönetmeliği kapsamında mesleki riskleri önlemek adına faaliyet sürdürülmesi, eğitim ve bilgi verilmesi ile beraber tüm tedbirlerin alınması gibi pek çok detayı kapsamaktadır.
Çalışma alanı içerisinde çalışanların ve işverenin karşılaşabileceği birçok tehdit bulunur. İşin zorluk derecesine yönelik olarak her işletmede bazı sağlık ve güvenlik kuralları bulunmalıdır. Her sene gerçekleşen milyonlarca iş kazası sonucunda temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi kanunlar tarafından zorunlu hale getirilmiştir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile yasal temele dayandırılan iş sağlığı ve güvenliği, işçileri iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korumak için gerekli önlemleri almaktadır.
Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi yönetmeliği
İşveren, aktif çalışmakta olan personelleri adına iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri için gerekli koşulları sağlamalıdır. Mevcut eğitim kişiler işe giriş yapmadan önce veya iş yeri değişikliğinde yapılmalıdır. Eğitim uygulamaları, değişen ve oluşan risk faktörlerine uygun olarak güncellenmelidir. Temel iş güvenliği eğitim saatleri aşağıdaki gibidir.
- Az tehlikeli işyerleri 8 saat
- Tehlikeli işyerleri 12 saat
- Çok tehlikeli işyerleri en az 16 saat
İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ne kadar sürede tekrarlanmak zorundadır?
- Çok tehlikeli işyerlerinde yılda 1 kez
- Tehlikeli sınıftaki işyerlerinde 2 yılda 1 kez
- Az tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde 3 yılda en az 1 defa tekrarlanmaktadır.
Sertifika ve geçerlilik süresi
İş güvenliği uzmanı olarak kariyer yapmak isteyen bireylerin gerekli şartları yerine getirdikten sonra edindikleri belgeye iş sağlığı ve güvenliği sertifikası denilmektedir. Sertifika ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak görev yapılabilir. Ekşioğlu OSGB ile iletişime geçerek sertifika ve geçerlilik süresi ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Eğitim konuları
1- YASAL MEVZUAT VE YÖNETMELİK BİLGİSİ
2- İŞ GÜVENLİĞİ TANIMI
3- KİŞİSEL KORUYUCULAR
4- UYARI İKAZLARI VE İŞARETLERİ
5- İŞ YERİNDEKİ TEHLİKELER VE ÖNLEMLER
6- ÖRNEK İŞ KAZASI İNCELEMESİ